confessions

biriyilikhayali

kapalı hesap - eli kalem tutan

  1. toplam entry 23
  2. takipçi 3
  3. puan 1776

kudüs'te cuma namazı

nora
Kudüs... Kanayan yaramız.. mescidi Aksa ...Müslümanların ilk kıblesi.. savaş hiçbir zaman mazluma umut olmadığı gibi, zalimin de zulmünü arttırdıkça artırmasına çanak tutmakta.. yalnızca inancını yaşamak ve mescidde ibadetini yapmak isteyen kadınlar , çocuklar , erkekler ... Ölüme terkedilmiş belde , Filistin.. ufacık çocukların, masum ve mazlum kadınların, evine ekmek götürmek için çabalayan babaların, bu normal sıradan insanların ne suçları vardı .. müslümanlar olarak buna kayıtsız kalmamalı unutmamalıyız, unutturmamalıyız. Eğer hemen bir şeyler yapmazsak ne vicdânımıza ne de Allah'a hesap verebiliriz..😔😔

normalleşme

senasizm
gribin daha öldürücü etkileri olduğunu ve ciddi oranda daha kuvvetli olduğunu düşünüyorum. istatistikler de bunun doğruluğunu saptıyor. bu kadar abartmaya değer miydi iki sene bilemiyorum. normal standartlarda herkes zaten olacaktı. ondan ona bulaştı. bulaşmaya devam ediyor. bu zaten normal olan. izole olduk, sokağa çıkmadık ve hala bitmedi. bitmez zaten insanın vücudu buna bağışıklık gösterene kadar bitmeyecek. bunu anlamak bu kadar zor olmamalı. ben ve çevrem daha covid çıkmadan olduk. kreşten bulaştı bilirsiniz ki çocuk taşıyıcıdır. taşıdı bende taşıdım benle beraber çevrem çevresine.. zaten gripte aynı şekilde oluyor. bu süreçte hayatını kaybedenler oldu. gripte de oluyor. insanların vücudunun direnci bir nevi psikolojiktir. ama bunu insanlara anlatmaya uğraşmak görüyorum ki zaman kaybı. artık normalleşme olmalı. insanlar işine hayatına devam etmeli. maske diye sundukları virüs yuvası. nemi içine hapsedip kendi nefesinde virüs yaratıyor. ama bunları da anlatmak elbette ki zaman kaybı. herkes her durumda aynı düşünmek zorunda değil ama bunun bu kadar abartılması ve insanları içine çeken aynı düşündüren zihniyet kuyusu normal sayılamaz bana göre. belki bu kadar insanları korkutmasalardı, aşı zorunluğu olmayacaktı olan olacaktı ve zaten bitecekti. ama böyle yüzyıllar sürecek bir durumda ne yazık ki. insanların artık uyanmasını diliyorum. uyanıp fark etmesini. ekonomi, turizm bitti. insanların ekmeğiyle oynamaya bayılıyorlar. bu süreçte milyonlar battı, iflas etti, geçinemediği için intihar etti. asıl abartılması gerekenin bu kısım olduğunu düşünüyorum.

gelişim

ideal gelisim
🔸 Geçmişteki Başarısızlığın İyi Deneyime Dönüşmesi için 5 Tüyo 🔸

Hayatta bazen kendi sınırlarını zorlamak ve olduğunuz yerden bambaşka bir yere gelmek için çaba sarf etmek gerekir. Bunun için bazen gerçek anlamda çabalarsınız. Yapmak istediğiniz hamleleri sırası ile yapsanız bile bir türlü olmaz. Ancak belirli süre zarfı sonrasında yapamadığınız şeylerin bir bir çözüldüğünü izlerken hayrete kapılırsınız. Çok daha iyiye nasıl gittiğinizi gözlemlerken siz bile şaşırırsınız.

İşte bu gibi durumlarda son derece güçlü davranmalı ve olmak istediğiniz yere nasıl gelebilirsiniz, sorusunun cevabını bulmak ve daha da ileri gitmek için sabırlı olmalısınız.
Hayatta bazen yapamadığınız şeyleri çok daha sonra ve olgunlaşınca çok daha kolay başarabildiğinizi görmek için de birtakım tüyolara ihtiyaç duyarsınız tabiî ki. Şimdi gelin bu başarı yolunun rotasını çizerken nasıl davranmanız gerektiğine daha yakından bakalım…

✨ 1* Geçmişi Silin
Daha ileri gidebilmeniz için geçmişe takılı kalmamanız gerekir. Geçmişte başaramadığınız bir mevzuyu tekrar tekrar önünüze getirirseniz, gelecekte başarabileceğiniz bir konuyu es geçmiş olursunuz. Bu nedenle geçmişi bir kalemde silin ve önünüzdeki yeni günlere odaklanın.



✨ 2* Tekrar Denemekten Korkmayın
Asla tekrar denemekten korkmamalısınız. Geçmişte yaşadığınız bir başarısızlık sizi bir şeyi tekrar denemek lüksünden asla alıkoymamalıdır.



✨ 3* Vazgeçmeyin
Tekrar denemekten korkmamalı olduğunuz gibi bir şeyi başarabileceğinize inanıyorsanız ondan asla vazgeçmeyin. Bir kez daha deneyin. Bakın göreceksiniz geçmiştekinden daha kötü olmayacak ve kendinizle gurur duyacaksınız.



✨ 4* Dış Seslere Kulak Asmayın
Bir konuda başarılı olmayı ve geçmişteki başarısızlığınızı tekrarlamamayı istiyorsanız eğer asla ve asla dışarıdan gelen olumsuz seslere kulak asmamanız gerekmektedir. Ne olursa olsun dış sesleri dinlememeli, kendi yolunuza bakmalısınız.



✨ 5* Gelecekte Olduğunuz Yeri Hayal Edin
Bir olguyu geçmişte başaramamış olabilirsiniz, bu gelecekte de aynı şeyi başaramamanız anlamını içermez. Bu yüzden ayağa kalkmalı silkinmeli ve bu olguyu başardığınızda hangi konumda olacağınızı hayal etmelisiniz. Böylece geçmişin izlerini silip, gelecekte çok daha başarılı bir insan olabilirsiniz.

sonsuz sayfaları ile eski defterler

farmasiyen
öyleyse hoş geldiniz. eski defterler eskimeyen dostluklara imza atılan, eski hatıraları canlandıran, adı 'eski' olsa da her zaman yeni şeyler paylaşılan, hem dünü hem bugünü hem de geleceği aynı karede buluşturup mükemmel bir manzara oluşturan bir yer.
hepimiz bir eskiciyiz burada. ama birbirimizden hurdaya çıkmış şeyler değil, bilgi ve deneyim satın alıyoruz. herkes birbirinin hayatına değer katıyor, 'paylaşım olsun' diye değil 'işe yarasın' diye yazıyor.
eski defterler'i diğer sözlük platformlarından ayıran en önemli fark bu. bir başlıkta yüzlerce sayfa olup olmaması önemli değil. birkaç entry bile o yüzlerce sayfanın ihtiva edebileceği farklı yorumları, değişik bakış açılarını, envâiçeşit bilgiyi bir arada sunabiliyor.
Çünkü eski defterler kaliteli insanları buluşturuyor ve dolayısıyla yazılan tüm başlık ve entryler nitelikli bir yapıya sahip oluyor.
Hani rüya içinde rüya görürüz ya bazen. Eski defterler'de böyle. Başlık içinde başlık, konu konuyu açıyor. Her sayfa ayrı bir dünyaya kapı aralıyor.
Eski defterler bir sözlükten daha ötesi, bir paylaşım portalından çok daha fazlası. 'aşk deniz suyu içmeye benzer. İçtikçe daha da içesin gelir.' Derler ya. Eski defterler'de yazmak tam da bu. İnsanın daha çok yazası geliyor. yazmaya olan isteğini, -deyim yerindeyse- hararetini artırıyor eski defterler'in samimi, sıcak atmosferi.
Buraya sanırım 2020 yılının sonlarına doğru katılmıştım. O zamandan bu zamana düzenli olarak takip ediyorum ve bundan hiç sıkılmadım. Bu platformda geçirdiğim vakit bana çok şey kazandırdı ve size de kazandıracağından eminim.

'sözlük yazarı olmalıyım'

eski defterler
Sözlük Yazarı Olmak

Sözlük yazarı olmak belli bir fakülteden mezun olmayı gerektirmez. Herhangi bir şartı yoktur. Elinde telefonu veya bilgisayarı olan herkes sözlük yazarlığı yapabilir. Peki gerçekten öyle midir?

Hayır! Aslında sözlük yazarı olmak bu kadar basite indirgenemez. Bir 'yazmak' vardır, bir de 'kaliteli yazmak' vardır. –Deyim yerindeyse- bazılarının klavyesinden bal damlarken, bazılarının bastığı tuşlardan zehir akar!

Nasıl ki bir sınıftaki öğrenciler, bir iş yerindeki çalışanlar fabrikadan çıkmış gibi hep aynı değilse; sözlükteki yazarlar da birbirinden çok farklıdır. Bazı yazarlar her şeye muhâlefet olmayı kendilerine meslek edinmişlerdir. 'Kim bir şey yazsa da saldırsam?' diye pusuda beklerler.

Kendilerini düzgün bir şekilde ifade etmek yerine, inandıkları doğruları başkalarına hakaret ve küfürler yağdırarak savunduklarını zannederler.

Yazarların öylesi de vardır ki; bir şey yazmadan önce uzun uzun düşünürler. 'Bu yazacağım şey birilerini kırar mı? Yanlış bilgi olur mu?' diye hassasiyet gösterirler. Yazdıkları her cümle ile, başkalarına faydalı olmayı amaçlarlar.

Eski Defterler sözlük yazarları işte tam da böyle kişilere en somut örneklerdir.

Eski Defterler'de Yaz, Yazdıkların Eskimesin!

Eski Defterler'in adı 'sözlük' ise de kendisi bir sözlükten öte, sıcak bir aile yuvası gibidir. Buraya katılanlar diğerlerini 'üyecik' olarak görmez. 'Çaylak', 'çömez' ve benzeri sıfatlarla vasfetmez. Çünkü her yeni sözlük yazarı, ailenin yeni üyesi ve bu platformun neşesidir.

Eski Defterler'de yazmak diğer sözlüklerde yazmaktan bu nedenle farklıdır. Hem buradaki yazarlar, içinden gelenleri yansıtırken kendilerini son derece rahat hisseder. Sözlükten atılmak, entrylerinin silinmesi gibi ihtimaller nedeniyle endişelenmezler. Böyle bir şey olmayacağından emindirler.

Zîrâ Eski Defterler, herkes bildiklerini paylaşsın ve hayat tecrübelerini anlatsın; bunlar da sonraki nesillere miras kalsın diye kurulmuştur. Dolayısıyla internet denilen şey var oldukça; Eski Defterler de var olmaya kararlıdır!

Eski Defterler'in bir başka hususiyeti de; kendini hep temiz tutmaya özen göstermesidir. Bu deftere yazılan şeyleri bir daha temize çekmek gerekmez. Çünkü Eski Defterler'de zaten sadece, temiz kelimeler, temiz cümleler kendine yer bulabilir.

Eski Defterler sözlük; 'yaz da nasıl yazarsan yaz' mantığını benimsemez. –Deyim yerindeyse- o bir çöplük veya bir bit pazarı değildir! Evet; burada geçmişten günümüze, bugünden yarına her konuda bir şeyler bulmak mümkündür. Ama bu, Eski Defterler'in belediye otobüsü gibi (!) her önüne geleni aldığını, her şeyi tıklım tıklım doldurduğunu göstermez!

Dijital dünyada zaten yeteri kadar bilgi kirliliği, manipülasyon, sabotaj, algı operasyonu, kavga-gürültü vardır. Eski Defterler hepsine tepki olarak doğmuştur. Burada insanlar birbirine düşmez. Yalan-yanlış bilgiler, hakaretler, küfürler, sadece karşısındakini alt etmeyi amaçlayan yıkıcı eleştiriler, seviyesiz espriler Eski Defterler'den çok uzaktır.

Sen de Yazar Ol, Kaleminin Gücünü Göster!

Sözlük yazarı olmak gibi bir düşünceniz varsa; bunu en iyi şekilde eyleme dökeceğiniz yer şüphesiz ki Eski Defterler'dir.

Burada kimse susturulmaz. Herkesin fikrine saygı duyulur. Herkes dinlenir ve önemsenir. Kimseye pranga takılmaz, belli kalıplara mahkum etme çabasına girilmez.

Kötü sözler ve doğru olmayan bilgiler burada barınamaz. Bu; kişilerin özgürlüğünü kısıtlamak değil, tam tersine onlara faydalı olmaktır.

Kimse bulanık bir suyu içmek istemez. Ya da sofrada her çeşit yemek olsa; ancak masanın ortasında bir tane ölü arı bulunsa kimse o sofraya oturup orada yemek yemeyi tercih etmez.

İşte bunun gibi; bir platformda doğru bilgilerle yanlış bilgiler karışık haldeyse değeri yoktur. Herkes 'bu doğru mu, yanlış mı?' diye tereddüte düşer. Bu da insanları yorar. Güzel entryler varken hakaretler de havada uçuşuyorsa onlar güzelliklere gölge düşürür.

İşte Eski Defterler'de eğriyi doğrudan ayırmak, princin taşını ayıklamak (!) için çaba harcamanız gerekmez. Çünkü Eski Defterler sadece doğruyu, iyiyi ve güzeli bünyesinde barındırmayı hedeflemiştir. Yazarlar da bunu bildikleri için öyle davranır. Sözlüğün hem samimi hem de bilgi dolu ortamı bundan kaynaklanır.

Öyleyse ilk defa sözlük yazarı olacaksanız siz de bu deneyimi Eski Defterler'de en mükemmel şekilde yaşayabilirsiniz. Siftahı bizimle yaptıktan sonra inanıyoruz ki başka sözlüğe ihtiyaç duymayacaksınız.

Eğer daha önce sözlüklerde yazdıysanız, şimdi kariyerinizde yeni bir sayfa açmanın; çağ atlamanın tam zamanı! Hadi el ele, kalem kaleme verelim, beraber yazalım. Birlikten kuvvet, Eski Defterler'den internete güneş doğar!

'sözlük yazarı olmalıyım'

eski defterler
Sözlük yazarı nedir? diye bir soru sorulsa; muhtemelen çoğu kişinin içinden geçen cevap; 'bu da sorulur mu? Sözlük platformlarında bir şeyler paylaşan kişiye sözlük yazarı denir.' şeklinde olacaktır.

Evet ancak eğer bu soru, Eski Defterler adlı sözlük için soruluyorsa böyle kısa cevap vermek mümkün olmayacaktır. Şöyle ki:

Eski Defterler Sözlük Yazarı Nasıldır?

Eski Defterler'de yazar olanlar her şeyden önce –deyim yerindeyse- o şehrin havasını, suyunu seven insanlardır. Her Eski Defterler yazarı sanal dünyadaki evi, üyeleri de o yuvanın birer ferdi olarak görür.
Saygılı, hoşgörülü ve anlayışlıdır. Kendisi gibi düşünmeyenleri rencide etmez, müsamaha gösterir. Farklı görüşleri dinler, bunları zenginlik sayar.
Kaba ifadelerden kaçınır. Mütevâzi, nâzik, kibar ve zariftir. Sözlüğün bir kum torbası olmadığını bilir. Hıncını sözlüktekilerden almaya çalışmaz. Tepkisini ahlâk kurallarının dışına çıkmadan dile getirir.
Yapıcı eleştirilerde bulunur; dozunu kaçırmaz. Kendisi de eleştiriye açıktır.
İçinden geldiği gibi yazar, yapmacık değil samimidir.
Bu; 'Eski Defterler yazarlarının el kitabı' değildir. Ancak Eski Defterler'de yazmaya alışanların ister istemez bu nitelikleri kazanmaya başladığı bir gerçektir.
Eski Defterler yazarlarının hepsi, -hangi özelliklere sahip olursa olsun- çok değerlidir. Eski Defterler, bünyesinde barındırdığı her bir yazarın özel olduğuna inanır. 'Her yazar iyi şeyler yazar.' der; herkesin yazdıklarına kıymet verir.

Sözlük Yazarı Olmak Değil, Sözlük Yazarı 'Kalmak' Önemlidir

Sözlük yazarı olabilmek kolaydır. Üye olanların seçilerek alındığı, başvuruların yıllarca bekletildiği sözlükleri saymazsak, çoğu sözlüğe hemen kaydolup yazmaya başlanabilir. Eski Defterler de onlardan biridir. Ancak mühim olan, sözlükte yazar olarak kalmayı sürdürebilmektir.

Yani hep aktif olmak, sözlüğe öyle ara sıra değil de; düzenli olarak uğramak kişinin hakîki sözlük yazarı olduğunu gösterir. Tabii ki Eski Defterler her gün yoklama alınan bir sınıf değildir. Herkes ne zaman isterse o zaman girip yazar, belki de yazmadan sadece bakınmakla yetinir.

Ancak Eski Defterler'de etkin rol almanın şu gibi avantajları vardır:

Kendinizi yalnız hissetmezsiniz. Hep dertleşecek, sevinçlerinizi paylaşacak; soru sorup fikir alacak birileri olur.
Yeni insanlarla tanışıp yeni arkadaşlıklar ve dostluklar kurma imkânı elde edersiniz.
Yazma yeteneğiniz gelişir.
Okumayı daha çok sevmeye başlarsınız. Bu da sizin kitaplara olan ilginizi artırır.
Hiçbir şeyi içinize atmazsınız. Çünkü bilirsiniz ki, aklınızdan geçenleri rahatça satırlara dökebileceğiniz bir yer vardır.
İnternette kaliteli zaman geçirirsiniz.
Daha fazla puan kazanıp rütbenizi yükseltme hevesi başlayabilir. Bu da sizinle diğer üyeler arasında tatlı bir rekabet oluşturur. Güzel başlıklar açmak için araştırır, kafa yorarsınız. Bu ise araştırmacı yönünüzü ve üretkenliğinizi geliştirir.

En İyi Eski Defterler Yazarları

Bu başlık altında belli bir isim verilmeyecektir. Çünkü Eski Defterler'in her yazarı şahsına münhasırdır. Hepsinin farklı yönleri mevcuttur ve Eski Defterler yönetimi; her bir yazarı misafir etmekten ayrı ayrı gurur duymaktadır.

Eski Defterler'de Yazmak Ne Kazandırır?

Yukarıda bildirilenlere ek olarak, Eski Defterler yazarlığı şu gibi faydaları da beraberinde getirir:

Bilgilerinizi başkalarıyla paylaşmanın mutluluğunu yaşarsınız.
Seviyesiz konuşmaların olmadığı bir platformda eğlenceli sohbet etmenin keyfine varırsınız.
Öğrenirken eğlenir; vaktinizi verimli değerlendirirsiniz.
Gelecek nesillere dijital bir armağan bırakmış olursunuz.
Yazılarınızla başkalarına yol gösterme fırsatınız olur.

Sözlük Yazarlığının Püf Noktaları

Aşağıdaki tüyolar, Eski Defterler kariyerinizde zirveye tırmanmanıza yardım edecektir:


Ard arda çok başlık açmaktan veya çok entry yazmaktan kaçının. Sözlükte fazla göze batmayın ama kendinizi özletmeyin de. Aktif olmak ile bu işi abartıp spam yapmak arasındaki farkı iyi anlayın.

Bizi kendinizden mahrum etmeyin fakat diğer kullanıcılara da, katılım sağlamaları için müsaade edin. Her şeyi sizden bekleyemeyiz; onların da bir işin ucundan tutması, taşın altına elini koyması gerekir. Eski Defterler el ele vermeli; bu bayrağı beraber taşımalıdır.

Başlıklarınıza ve entrylerinize mümkünse görsel ya da video ekleyin. Öte yandan imkânınız varsa kaynak belirtin. Sözlük formatına uygun yazın. Spoiler, 'bkz', 'gbkz' gibi girdilerden yararlanın.

Gerekiyorsa başka yazarları etiketleyin; farklı başlık, entry veya sitelere link verin. Bunlar, içeriğinizi mükemmel hâle getirecektir.

Çok kısa veya aşırı derecede uzun yazılar yazmayın.

Küçük düşürücü, rencide edici, polemiğe yol açacak, olay çıkmasına sebebiyet verecek ifadelerden uzak durun. Empati yaparak yazmaya özen gösterin.

Bir haber paylaşıyorsanız önce doğruluğundan emin olun.

Kurallara aykırı şeyleri yöneticilere bildirmekten çekinmeyin.

Entryleri size samimi gelen; kendinize yakın hissettiğiniz kişilere özel mesaj göndererek koyu bir muhabbet başlatmanız mümkündür. Fakat Eski Defterler'in bir chat sitesi olmadığı unutulmamalı; üyeleri rahatsız etmekten, yazılı tâcizden sakınılmalıdır.


Beğendiğiniz başlıkları veya entryleri beğenin, favori bırakın. 'Bugün ona, yarın size.' Kendi başlık ve entrylerinizin de etkileşim almasını istiyorsanız başkasına da öyle davranın. Yani elinizi korkak alıştırmayın. Butonlara çökün gitsin, bir şey olmaz! Kimse platonik etkileşimi sevmez. Herkes 'ben ona like atıyorsam o da bana atsın' diye düşünür.

Hatta bu işi takıntı hâline getirenler; eğer karşı tarafın beğenmediğini fark ederlerse gönderdiği tüm like'ları hiç üşenmeden tek tek geri çekebilirler. (!) 'Bu gereksiz ayrıntıları niye paylaştınız?' diye düşünmeyin. Bunlar hep, Eski Defterler yolunun kilometre taşlarındandır.

Tabii ki bildirimlerinizi ve mesajlarınızı kontrol etmeyi unutmayın. (!) Bildirim gelmiyorsa, mesaj kutunuz boşsa yöneticilere mesaj atıp hasbihâl edin. Günlük bildirim ihtiyacınızın en az %72'sini karşılamaya dikkat edin. Yoksa bildirim yetersizliği oluşabilir. (!)

Bir de aman lütfen, çok ricâ ediyoruz; sesli harf kullanmadan, MSN'de yazıyormuş gibi, 2000'li yılların Türkçesiyle yazmayın. (!) Alfabemizin tüm harflerinden bol bol istifâde edin; güzel güzel yazın. Çünkü Eski Defterler'in sizin yazılarınıza ihtiyacı var.

Eski Defterler; 'aman canım sende! Bir üye gider, diğeri gelir. Yazmazsanız yazmayın, bize üye mi yok? Elimizi sallasak ellisi.' diye düşünmez. Her bir üyesini baş tâcı kabul eder, el üstünde tutar. Eski Defterler'in farkı buradan gelir.

Lütfen, istirham ediyoruz; yazıların tamamını büyük harfle yazmayın. Demeyeceğiz! Çünkü isteseniz de yazamazsınız. Sözlüğün en büyük özelliklerinden biri de budur. Büyük harf kullanmak sistemsel olarak mümkün değildir. İşte sözlük, alfabenin tüm harflerine bile böyle eşitlik tanır.

Üyelerine nasıl âdil davranacağı buradan anlaşılmalıdır. 'Harf harftir; büyüğü küçüğü olmaz.' diyen sözlük, üyeleri arasında ayrımcılık yapar mı? Tabii ki yapmaz. Onların her birini nasıl koruyup kollar, varın siz düşünün.
Tabii şimdi 'koruyup kollamak' derken; Eski Defterler'in öyle kelepçe taktığı, 'durun! 38 başlık açmadan şuradan şuraya gidemezsiniz! Valla bırakmam!' dediği falan yoktur. Yanlış anlamamalıdır.

Ama Eski Defterler üyelerine sahip çıkar; onlara dış kapının mandalı gibi davranmaz. Her bir üye bir sorunu veya bir talebi olsa, karşısında birçok muhatap bulur. Yöneticiler üyelerin mesajlarıyla özel olarak ilgilenir. Yani Eski Defterler'de 'burnundan kıl aldırmayan' yöneticiler yoktur.

Aynı zamanda Eski Defterler kişilik haklarını ihlâl eden, insan onurunu zedeleyici ifadelere de izin vermez. Bu tarz başlık ve entryler için gerekeni yapar.

Kısaca Eski Defterler sözlük görünümünde sımsıcak bir yuvadır. Yuvayı dişi kuş yapar derler ama; Eski Defterler yuvasını yazarlar yapar. Siz de o yazarlardan biri olmak istemez misiniz?

'sözlük yazarı olmalıyım'

eski defterler
Sözlük Yazarı Nasıl Olunur?

Sözlük yazarı nasıl olunur? sorusunu sanki bir yemek tarifi veriyormuş gibi yanıtlayacağımız zannedilmemelidir. Aslında sözlük yazarı olmak hem zor, hem de çok kolay bir şeydir.

Tabii ki herkes sözlüklere nasıl üye olunacağını bilir. Kimse klavyedeki tuşlara basıp bir şeyler yazmaktan da âciz değildir. Hatta artık çoğumuzun en çok yaptığı şeylerden biri budur. Ama eğer konu, Eski Defterler'de nasıl sözlük yazarı olunacağı ise; işte orada işler değişir.

Eski Defterler Sözlük Yazarı Nasıl Olur?

Evet; Eski Defterler öyle mülâkat ile yazar kabul eden, üye olanların başvurularını uzun süre bekletip bekletip daha sonra kafasına göre reddeden bir platform değildir. Tam aksine Eski Defterler yönetiminin amacı; bu seviyeli ve özgür platformda daha fazla kişinin yer almasıdır.

Eski Defterler yazarlık okulu diye bir şey yoktur ama; Eski Defterler yazarlarının da belli kriterleri vardır:

• Her şeyden önce Eski Defterler yazarı dürüsttür. Sözlüğü kişisel bir Facebook hesabı gibi kullanmaz. Oraya bir şey yazmadan önce düşünür. Bilir ki onları başkaları da okuyacaktır. Eski Defterler yazarı kimseye yanlış bilgi vermemek ya da ortamı germemek gibi konularda hassastır.
• Ama bu kesinlikle 'Eski Defterler yazarı bir robottur' anlamı taşımaz. Bilakis Eski Defterler'de yazanlar yeri gelince espri de yapar. Ancak mizah onları doğruluktan alıkoymaz. Şaka uğruna başkalarını küçük düşürmez veya olmayan şeyleri varmış gibi gösterme çabasına girmezler.
• Eski Defterler yazarının bu sözlükte var olma amacı hem geçmişin unutulmasını engellemek, hem bugünü anlamlandırmak hem de sonraki nesillere iyi bir miras bırakabilmektir.

Eski Defterler'de Sözlük Yazarlığı Nasıl Yapılır?

Sözlük kavramını bambaşka bir boyuta taşıyan Eski Defterler; yazarları dinine, ırkına, kişisel tercihlerine göre ayırmaz. Eski Defterler'de herkes eşittir. Kimsenin kimse üzerinde baskı kurması, herhangi bir yöneticinin keyfine göre başlık veya entry silmesi ya da üye yasaklaması gibi şeyler Eski Defterler'de asla söz konusu değildir.

Eski Defterler bünyesinde sözlük yazarı olmak gayet basittir. Yapılması gereken, sitede üyelik oluşturmak ve kuralları da göz önünde bulundurarak yazmaya başlamaktır.

Yazarın başlık veya entrylerini video, resim gibi medya öğeleriyle süslemesi; sözlükteki başka yazarlara ya da başlıklara 'bkz', 'gbkz' gibi ifadeler yardımıyla atıfta bulunması, spoiler veya link eklemesi, paylaşılan içeriğin kalitesini artırır.

Eski Defterler Sözlük Yazarları Nelere Dikkat Etmelidir?

Söylediğimiz gibi Eski Defterler yazarların belirli kalıplara sokulduğu, birilerinin istediği gibi yazmaya zorlandığı bir yer değildir. Burada yazarlar nasıl içinden geliyorsa öyle yazmanın; hem bilgi alışverişinde bulunmanın, hem yeni arkadaşlıklar edinmenin hem de eğlenmenin tadını çıkartmaktadır.

Fakat bütün bunlar saygı, şeffaflık, doğruluk, hoşgörü, yıkıcı değil yapıcı olma anlayışı üzerine kuruludur.

Bunun için yeni bir sözlük yazarı Eski Defterler'e üye olduğunda şunları yaparsa iyi olur:

• 'Uyarılar' bölümü okunmalı ve orada yer alan hususlara dikkat edilmelidir.
• KVKK/Sözleşme metni incelenmeli; burada bildirilen hükümlere aykırı davranılmamalıdır.
• 'Duyurular' kısmı düzenli olarak takip edilmelidir. Böylece Eski Defterler ile ilgili yeniliklerden hemen haberdar olmak mümkün hâle gelecektir.
• Başka üyeler tarafından özel mesajla rahatsız edilen ya da herhangi bir üyenin uygunsuz bir başlığını/entry'sini görenler durumu moderasyon ekibinde yer alan kişilerden birine bildirmelidir.
• Sözlükte tartışma çıkmasına yol açacak şeyler yazmaktan kaçınılmalıdır.
• Entry beğenme ve favorilere ekleme gibi işlevlerden yararlanılmalıdır. Tabii ki bu zorunlu değildir. Eğer hoşunuza giden başlıklar ya da entry'ler olursa onları beğenmeniz, favori eklemeniz onu yazan kişi için bir motivasyon kaynağı olacaktır. Üyeleri böyle desteklemek ve daha çok yazmalarına teşvik etmek gerekir.
• Eski Defterler'in konseptine uygun düşmeyen, buraya yakışmayacağına inandığınız içerikleri 'Entry Şikâyet' butonuyla yönetim ekibine iletmeniz lâzımdır.
• Başlıklara yorum yaparak katkıda bulunulmalıdır. Konuyla ilgili bildiğimiz bir şeyler varsa bunları paylaşmaktan çekinmememiz gerekir. Fakat entry sayısını artırmak için gereksiz şeyler yazmamalı, davetiye hakkı elde etmek için sözlüğü faydasız başlıklarla meşgul etmemelidir.


Neden Eski Defterler'de Sözlük Yazarı Olunmalı?


Eski Defterler gibi, 'sözlük' unvanına sahip olan birçok site mevcuttur. Hatta bazılarının tasarımı dahi Eski Defterler ile aynı olabilir. Halbuki Eski Defterler'i onlardan farklı kılan bazı nitelikler vardır:

• Eski Defterler sabit, sınırlı bir alana odaklanmamıştır. –Deyim yerindeyse- burada her telden çalınabilir. Tek şart; yazdıklarınızın sözlük huzurunu bozacak, insanları kışkırtacak veya rencide edecek türden olmamasıdır.
• Eski Defterler'e üye olmak birilerinin inisiyatifine bağlı değildir. İsteyen herkes buraya üye olarak kalemini konuşturabilir.
• Yukarıdaki kurallara riayet edildiği sürece kimsenin Eski Defterler'deki üyeliği asla sonlandırılmayacaktır. Eski Defterler yönetimi, diğer pek çok sözlük yönetiminden farklıdır. Kendini dev aynasında görmez, üyelere tepeden bakmaz.
• Eski Defterler bir chat sitesi değildir. Burada herkes bilgilerini paylaşır; muhtelif konularda fikirlerini dile getirir. Ama bu, hiçbir zaman ahlâkî zafiyetlere kapı aralayan sohbetlere dönüşmez.
• Diğer sözlüklerde 'atış serbest' mantığı hâkimken Eski Defterler küfür, argo ve benzeri türdeki kaba ifadelerin, terör söylemlerinin, milli ve dinî değerlerle bağdaşmayan yazıların önüne set çekmiştir.
• Eski Defterler, kendi hâline terk edilmiş başıboş bir sözlük değildir. Yöneticiler daima aktiftir ve üyelerin şikâyet, soru ve talepleriyle yakından ilgilenmektedir. Oysa diğer sözlüklerin yöneticileriyle bırakın iletişim kurmayı, onların adını-soyadını öğrenmek bile zordur.

Eski Defterler'de Sözlük Yazarı Olmanın Dezavantajları!

Muhtemelen yazının bu başlığı sizi şaşırtmıştır. Böylesine kaliteli bir platformda sözlük yazarı rütbesiyle yer almanın ne gibi bir zararı olabilir?

Tabii ki bunu yazmaktaki amacımız ironi yapmak ve aslında Eski Defterler sözlük yazarlığının ne kadar eğlenceli olduğunu başka bir perspektiften ele almaktır:

• Eski Defterler sözlük yazarlığının zararları içinde öne çıkan ilk şey, 'sözlük bağımlılığı' hastalığıdır. Bu sözlüğe katılanların %81'i buraya bağımlı olduğunu bildirmekte ve buraya girmedikleri zaman kendilerini kötü hissetmektedirler. (!)
• Eski Defterler'de yaza yaza bir müddet sonra burası rüyalarınıza girebilir. Uykunuzda 'sözlük, sözlük' diye sayıklama riskiniz mevcuttur. (!)
• Eski Defterler'de çok yazmak bilek ağrısına yol açar. (!)

Eski Defterler SözlükYazarlarına Çağrı!

Yukarıda sizi güldürmek için yazılan fakat son derece soğuk ve kötü olan bu esprileri bir tarafa bırakırsak; şimdi tam bir ciddiyetle, hem Eski Defterler'in sonradan bu aileye dâhil olacak müstakbel sözlük yazarlarına, hem de bu platforma girme fırsatı bulmuş şanslı sözlük yazarlarına bir çift sözümüz olacaktır:

Eski Defterler'in potansiyel yazarları bu platformda yer almak için daha fazla beklememelidir. Özgürce yazmak, içinizdekileri dökmek, bildiklerinizi birileriyle paylaşıp güzelliklere vesile olmak; on parmağınızdaki on marifeti göstermek istiyorsanız işte size bu imkân altın tepside sunulmuştur.

Eski Defterler'de var olan yazarlar ise bu sözlüğün kıymetini bilmeli; buradan maksimum şekilde yararlanmaya çalışmalıdır. Örneğin başlıkları takip etmek ya da boş zamanlarda önceki başlıklara göz gezdirmek iyi bir tercih olacaktır.

Eski Defterler sözlük yazarı olmak bir ayrıcalıktır. Eski Defterler sözlük yazarlığı demek; geçmişi, bugünü ve yarını ortak noktada buluşturmak demektir.

Sözlük kavramının içi boşaltılırken buna bir tepki olarak doğan ve her geçen gün büyüyen Eski Defterler'de her yazarın sesi çok gür çıkar. Onlar tarihi sahiplenir, bugünü iyi değerlendirir, yarını planlar. Özetle Eski Defterler sözlük yazarlığı insana kişisel gelişim ve maneviyat bakımından çok şey katar, onu geliştirir, yeni şeyler öğrenip sorunlarla başa çıkmasına yardım eder.

özgür oluşum eskidefterler.com

farmasiyen
Hoş geldiniz. Eski Defterler düşüncelere pranga takılmayan, yazarlara zincir vurulmayan, ama herkesin birbirine karşı saygılı olduğu bir yer. Eminim burada vakit geçirdikçe bana hak verecek ve eski defterler'in diğer sözlüklerden gerçek anlamda farklı olduğunu hissedeceksiniz.
Burada insanların amacı 'bir şeyler' paylaşmak değil, 'faydalı bir şeyler' paylaşmak. O nedenle eski defterler'i okumanın size çok şey katacağına inanıyorum. Şahsen ben burayı her gün düzenli olarak takip edilmesi gereken bir gazete gibi görüyorum.
Burada yazmak da, burayı okumak kadar keyifli. Çünkü yazdıklarınızı kafasına göre editleyen veya silen bir ekip yok. Yazdıklarınız kendi düşüncelerine uymuyor diye size cephe alan, sizi küçümseyen insanlar yok. Kısaca eski defterler bir sözlükten çok ötesi bence. Bu platformda yer edinmenin size hem yeni bilgiler, hem yeni dostluklar kazandıracağından emin olabilirsiniz.

özgür oluşum eskidefterler.com

eski defterler
Fikir Özgürlüğü Nedir?

Fikir özgürlüğü; en fazla yanlış anlaşılan ve suistimal edilen kavramlardan biridir. Ne yazık ki içi boşaltılmak istenen bu kavram bazı çevreler tarafından, 'terbiyesizliğin kılıfı' olarak kullanılmaktadır.

Karşısındakinin duygu ve düşüncelerini, değer yargılarını umursamadan ağzına geleni söyleyen veya klavye arkasında olmanın verdiği rahatlıkla içindeki pisliği tuşlara basarak yansıtan insanlar yaptıklarını fikir özgürlüğü gerekçesiyle örtpas etmeye çalışmaktadır.

Oysa bu, fikir özgürlüğü değil saygısızlık, bozgunculuk ve duyarsızlıktır. 'Düşünce hürriyeti' diyerek hakaret, küfür ve diğer çeşitli kötü sözleri söylemekte, yalan-yanlış bilgilerle ortalığı bulandırmakta bir beis (sakınca) görmeyen insanlar kendileriyle çelişir.

Eleştiriye bile katlanamazlar. Bir başkası onlara en ufak bir şey söyleyecek olsa hiç 'canım bu da fikir özgürlüğünü kullanıyor, söylesin ne olacak, saygı duymam gerek' diye düşünmezler. Hemen savunmaya geçer ve daha beteriyle karşılık verirler.

Fikir Özgürlüğü Nedir?

Fikir özgürlüğü yukarıda tarif edilen sakat anlayışın ve kötü davranışların tam aksine; herkesin düşüncesine saygı duymaktır. Düşüncelerini başkalarını aşağılamadan, rencide etmeden, kişilik haklarına saldırmadan, özel hayatın gizliliğini ihlâl etmeden dile getirmektir. Kendisi gibi düşünmeyen insanları susturmaya çalışmamak, onları dışlamamaktır.

Bir fikri benimsemiyorsa bile, en azından o fikri savunanlara karşı saygısını korumaktır. İşte böyle anlaşılıp böyle uygulanan fikir özgürlüğü; herkesin bilgi dağarcığını ve hayal gücünü genişletir. Yeni şeyler öğrenmeye imkân verir. Sağlıklı insan ilişkilerinin, samimi dostlukların temelini atar. Fikirlerin çatışmasını engeller, zenginlik ve çeşitlilik oluşturur.

Bunların gerçekleştiği toplum ise daima gelişir ve huzurlu yaşar. İşte Eski Defterler, tüm bunlara yardımcı olmak; fikir özgürlüğünü doğru bir şekilde yaşatmak ve yaygınlaştırmak için kurulmuş bir sözlük sitesidir.


Kalemini Özgür Bırak, Fikirlerini Herkes Duysun!

Eski Defterler fikir özgürlüğüne büyük hassasiyet gösterir. Bu yüzden kimsenin fikrini özgürce dile getirmesine engel olmaz. Herkese, istediği her konuda yazabilme imkânı tanır. Hiçbir başlık veya entrye (hakaret, argo vb. olmadıkça) müdâhale etmez. Eski Defterler yöneticilerinden herhangi biri, kendisiyle tamamen zıt kutuplarda olan, kendi değer yargılarına aykırı şeyleri savunan hiçbir üyenin hesabını yasaklamaz. Tamamen şeffaf ve tarafsız davranır.

Fikir özgürlüğü Eski Defterler yazarları tarafından da önemsenir. Herkes bu platformun düşünce hürriyetine verdiği değeri ve esnek tutumunu bildiği için, buna uygun davranır. Kimse birbirini, kendisinden farklı düşündüğü için yargılamaz. Eleştiri yapılacaksa bu, dozunda olur ve 'yıkıcı' değil, 'yapıcı' nitelik taşır.

Herkes birbirine saygı gösterdiği için Eski Defterler'de hem rengârenk, hem de sımsıcak bir ortam vardır. Siz de böyle bir sözlükte yer alarak, içinizdekileri kimseden korkmadan, utanmadan dile getirme ayrıcalığını yaşamak istiyorsanız aramıza katılmanız mümkündür.

Burada kimse belli kalıplara sokulmaz. Kimse kimseye kendi değer yargılarını dayatmaz. Her üye birbiriyle medeni ve seviyeli bir ilişki içindedir. Fikir özgürlüğü burada somutlaşır, burada hayat bulur.

Ancak elbette fikir özgürlüğü başkalarının haklarını çiğnemeyi gerektirmez. İş hakaret ve daha ağır sözler söyleme boyutuna vardığında veya 'fikir özgürlüğü' bahanesiyle yanıltıcı, suça teşvik edici, insanları yanlış yönlendirici şeyler paylaşıldığında işin rengi değişir. Eski Defterler bunların hiçbirine müsaade etmez, orada 'dur' der.

Bu da Eski Defterler'i benzerlerinden farklı kılan bir diğer yönüdür. Fikir özgürlüğü mefhumunu gerçek anlamından saptırmayan, düzgün bir şekilde tatbik etmeye özen gösteren Eski Defterler; üyelerinin gizlilik ve güvenliğine, onur ve haysiyetine çok değer verir.

'Fikirlere kelepçe vurulmaz' diyen Eski Defterler, herkes hayatına bir şeyler katsın, internette geçirdiği zamanı kıymetlendirsin diye kurulmuştur.

Parlak fikirleriniz başkalarını da aydınlatsın istiyorsanız sizin için en doğru adres Eski Defterler'dir.

hoş geldiniz, bilginizle fikirler ve eleştiriler getirdiniz.


eski defterler ile zamanda yolculuk açılıyor. dün, bugün, yarın ve sonsuza değin el değmemiş konularda deneyim ve düşüncelerinizi açıkça paylaşabildiğimiz kronolojik bilgilik, hayata dair ne varsa aklınızdakilere 7/24 tercüman olacak etik çerçevede bir topluluğuz.
üyemiz olarak, zaman makinesi eski defterler'e siz de özgürce yazılar yazmak ve yönetimine katılmak ister misiniz? iletişim: sozluk@eskidefterler.com / +908503022238

hemen yazar olun