sözlük

eski defterler
Sözlük Ne Demektir diye merak eden pek çok kişi bu konuyla alakalı araştırmalara yoğunlaşmaktadır. Sözlük kelimesinin hemen hemen her yerde kullanıldığı görülmektedir. Aynı şekilde sözlük kullanmak dilde olan ve sürekli olarak telaffuz edilen kelimelerin daha iyi anlaşılması yardımcı olmaktadır.

Dilin gelişmesine ve daha iyi anlaşılmasına yardımcı olan sözcükler özellikle o dili öğrenmek isteyen kişilerin bir numaralı yardımcısı olmaktadır. Sözlük kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre İlgili olan dilin bütün sözcüklerini ve deyimlerini içeren bir yapıttır. Belli bir çağda kullanılan ve hala kullanılmaya devam eden sözcük ve deyimlerin alfabe sırasıyla bütün anlamlarını açık şekilde vererek tanımlayan küçük kitap olarak betimlenebilir.

Çok uzun zamandan beri kullanılan sözcükler dilin kelimelerini en sade şekilde anlaşılmasına yardımcı olmaktadır. Bir kişi yeni öğrendiği yada sürekli olarak kullandığı dilin bir kelimesini merak ettiyse sözlükte var olan anlamına bakarak merakını giderebilmektedir. Bu şekilde hem kelime dağcığı gelişmekte hemde dilinde var olan kelimelere hakim olabilmektedir.

Bir kelimenin Türkçe sözlük anlamı için sözlüğe bakmak en mantıklı fikir olduğu için kişinin en doğru bilgiye kolay şekilde ulaşması mümkün olmaktadır. Kelimenin sözlükteki anlamı öğrenildikten sonra kelimeyi daha kolay ve doğru şekilde kullanmak mümkün olmaktadır.
Sözlük ne demektir sorusuna kısa ve net bir cevap olarak dilin içerisinde var olan bütün anlamlı kelimelerin açık şekilde anlamlarını barındırdığı yer olarak tabir edilebilmektedir.

Sözlük Anlamı Kısaca

Sözlük anlamı kısaca ve en sade şekilde anlatmak gerekirse kelimenin açık ifadelerini barındıran ve kelimenin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olan kitabın içinde bulunan anlamlara verilen addır. Anlaşılmayan kelimeler için sözlük anlamına bakmak cümlesi konu ile ilişkilendirilebilir.
Pek çok kişinin anlamlandıramadığı kelimeler hakkında daha detaylı bir bilgi öğrenmek ve cümle içerisinde doğru şekilde kullanmak için kelimenin sözlükteki sözlük anlamına baktığı görülmektedir.

Sözlük sadece Türkiye değil dünya çapında kullanılan, yeni dil öğrenmek isteyen ve okuyan öğrencilerin daha çok kullandığı bir yapıt olsa da şimdilerde hemen hemen herkesin günlük hayatta kullandığı bir yapıt gibi görülmektedir.

Kelimenin sözlük anlamı kelimenin daha iyi anlaşılmasına ve doğru şekilde kullanılmasına ek olarak daha temiz ve anlaşılır bir cümle kurmaya destek veren bir yardımcı olarak anlamlandırılabilmektedir.

Sözlük sadece kendi dili ilgili değil içinde bulunan kelimeler için farklı dillerdeki anlamlarını da barındırabilmektedir. Bu nedenle kelime dağcığını geliştirmek için zaman zaman sözlüklerle haşır neşir olmak daha uygun olabilmektedir.

Sözlük kullanımının ciddi boyutlarda değerli olduğunu ve dilin daha anlaşılır şekilde kullanılmasına imkan sağladığını söylemek mümkündür. Bu nedenle çok eski devirlerden beri sözlük kullanımının hayatta yerinin olduğunu vurgulamak uygun düşmektedir.

Dünya üzerinde kendini kanıtlanmış olan ilk sözlük İskenderiye Müzesi'nde kütüphanecilik yapan Bizanslı Aristophanes'in elinden çıktığı düşünülmektedir. İslam dünyasında ise ilk ve en önemli sözlük 10. Yüzyılda yaşamış olan Farablı İsmail Cevheri tarafından oluşturulduğu kabul edilmektedir Arapça olan Sihah adlı eser hala merak edilen eserler arasında yer almaktadır.
Türkiye'nin ilk sözlüğü ise geçmişte yaşamış olan ve Türk kültürüne armağan bırakan Kaşgarlı Mahmut'un eseridir. Türkçe'den Arapça'ya Divanü Lügati't-Türk bilinen ilk Türk sözlük olarak hala ilgileri üzerine toplayan eser değerli bir parça olarak görülmektedir.

Sözlük neden kullanılır diye merak eden kişilere şu şekilde yanıt vermek daha uygun olmaktadır. Eski zamanlardan beri süregelen bir gelenek gibi devam eden dilin varlığını gösteren ve dil ile ilgili pek çok bilgiyi barınan sözlükler, dilin daha doğru şekilde kullanılması yardımcı olmaktadır.



bu başlıktaki tüm girileri gör

hoş geldiniz, bilginizle fikirler ve eleştiriler getirdiniz.


eski defterler ile zamanda yolculuk açılıyor. dün, bugün, yarın ve sonsuza değin el değmemiş konularda deneyim ve düşüncelerinizi açıkça paylaşabildiğimiz kronolojik bilgilik, hayata dair ne varsa aklınızdakilere 7/24 tercüman olacak etik çerçevede bir topluluğuz.
üyemiz olarak, zaman makinesi eski defterler'e siz de özgürce yazılar yazmak ve yönetimine katılmak ister misiniz? iletişim: sozluk@eskidefterler.com / +908503022238

hemen yazar olun