haksızlıklara karşı korunma

eski defterler
Hiç Haksızlık Yaptınız Mı veya birisine gerek yokken haksız davrandığınızı hissetmiş olabilirsiniz. Haksızlık yapmak, oldukça kötü hissettiren bir durum olarak bilinmektedir.

Özellikle vicdanı çok rahatsız eden haksızlık yaptığını hissetmek zaman içerisinde kaldırılamayacak bir yük haline gelebilir. Ancak yaptınız davranışın gerçekten haksız olduğuna karar vermeniz de bu dönemde sizleri olumsuz duygulardan kurutacaktır.

Hiç haksızlık yaptınız mı ve haksızlık karşısında davranışlar hakkında tüm merak edilenler için doğru adrestesiniz.

Haksızlık Duygusu Nedir?

Haksızlık duygusu nedir ve haksızlık yapmanın gerçekten hissettirdikleri insan psikolojisi açısından oldukça önemlidir. İş yerinizde, ailenizde veya arkadaş ile sosyal çevrenizde bazen birine karşın haksızlık yaptığınızı hissetmiş olabilirsiniz.

Üstelik bu duyguyu, günlük yaşantınızda tanımadığınız birine karşın bile hissediyor olabilirsiniz. Haksızlık yaptığınızı düşünüyor ve bu konu ile ilgili sürekli olarak kendinizi sorguluyorsanız, vicdanınızı rahatsız eden bir noktanın olduğunu bilmeniz gerekmektedir.

Özellikle haksızlık kavramı ile adaletsizlik olgusu bir arada değerlendirilmelidir. Haksızlık duygusu ile birlikte gelişen olumsuz pek çok duygu durumu da bulunmaktadır. Öfke ve sinir de haksızlık duygusu ile birebir ilerleyebilmektedir.

Hiç birine haksızlık yaptınız mı sorusundan önce hangi durumda haksızlık yaptığınızı düşündüğünüzü tespit etmeniz daha önemlidir. İş yerinizde çalışma arkadaşınıza herhangi bir nedenden dolayı sesinizi yükseltmeniz bile gün içerisinde yaptığınız haksız davranışa örnek olabilir.

Birinin hakkını yemiş olmak en sık görülen haksızlıklardan biridir. Kendinizi sorguladığınızda birine yaptığınız haksızlığı kabulleniyor iseniz, pişmanlık duygusu ile de baş etmeye hazır olmalısınız.

Haksızlık Yapmak Mı Haksızlığa Uğramak Mı?

Haksızlık yapmak mı haksızlığa uğramak mı sorularının yanıtları herkes için farklılık göstermektedir. Haksızlık yapmak, pek çok kişi için vicdanı bir ömür boyu esir altına alan durumlardan biridir. Bunun için pek çok kişinin haksızlık yapmak yerine haksızlığa uğramayı tercih ettiğini de söyleyebiliriz.

Bir sınavda veya bir mülakatta hiç hakkı yokken sadece yapmak istediğiniz için veya farklı sebeplerden dolayı birine haksız davranmış olabilirsiniz. Yaptığınız haksızlığın sonucunda, aslında kişinin bir ömür boyu yaşantısını etkileyecek bir karar verdiğinizin de farkında olmalısınız.

Çok ihtiyacı olan birinin hayatı ile ilgili önemli bir karar verirken, adil davranmak ve haksız yere karar vermemek insani bir görevdir.

Haksızlık Duygusu İle Savaşmak

Haksızlık duygusu ile savaşmak için hayatın pek çok alanında sakin düşünme ve karar alma yetisini geliştirmek gerekmektedir. Sadece yapılan haksızlıklar karşısında değil, haksızlığa uğrandığında da bu davranışları geliştirerek daha doğru ve yerinde kararlar alınabilmektedir.
Özellikle haksızlık yapan kişiler üzerinde yapılan araştırmalarda, bu durumun tek seferlik bir davranış olarak kalmadığı görülmektedir. Sürekli tekrarlanan haksızlıklarda artık vicdani sorumluluk devreden çıkarak, olumsuz bir alışkanlık pekiştirilmektedir.
Karşınızdaki kişiye haksızlık yaptığınızı anladığınızda, bu durumu kabul etmemeniz de bu olumsuz davranışın pekiştirilmesinden dolayıdır. Peki, haksızlık yapıldığında nasıl davranılmalıdır?

Haksızlığa uğrayan taraf sizseniz, yoğun olarak bir hayal kırıklığı ve nefret duygusu hissediyor olabilirsiniz. Farklı duygu durumlarını da içinde barındıran haksızlığa uğramak, intikam duygusu gibi daha tehlikeli duyguları da devreye sokabilir.

Haksızlığa uğradığınızı düşündüğünüzde, mümkün olduğunca bu durumu karşınızdakine anlatmalı ve dile getirmelisiniz. Bununla birlikte yakınlarınızdan duygusal destek almanız da bu süreçte besleyeceğiniz olumsuz duygulardan uzaklaşmanız adına sizlere yardımcı olacaktır.
Haksızlık yapmak veya haksızlığa uğramak, pek kişinin yaşadığı iki farklı durumdur. Ancak haksızlık yapmanın her zaman bir telafisi olacağını bilmekte yarar olacaktır. Vicdani sorumluluk altında karar almak ve adil davranmak yapacağınız haksızlıkların önüne geçecektir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

hoş geldiniz, bilginizle fikirler ve eleştiriler getirdiniz.


eski defterler ile zamanda yolculuk açılıyor. dün, bugün, yarın ve sonsuza değin el değmemiş konularda deneyim ve düşüncelerinizi açıkça paylaşabildiğimiz kronolojik bilgilik, hayata dair ne varsa aklınızdakilere 7/24 tercüman olacak etik çerçevede bir topluluğuz.
üyemiz olarak, zaman makinesi eski defterler'e siz de özgürce yazılar yazmak ve yönetimine katılmak ister misiniz? iletişim: sozluk@eskidefterler.com / +908503022238

hemen yazar olun