2020'de okunan en iyi kitap

farmasiyen
Herkesin hayat felsefesine, edebî zevkine, estetik anlayışına göre değişmekle beraber en çok satanlar listesine girmeyi başarmış, hakkında bir hayli konuşulan, kendisinden sıklıkla alıntı yapılan, içindeki bazı özel sözlerin her yerde kol gezdiği, kısaca sevilen ve övülen eserlerdir. bu çerçevede 2020 yılının en iyi kitabı olarak birçok yapıttan söz edilir. örneğin Dr. Gülseren Budayıcıoğlu'nun kaleme aldığı 'Madalyonun İçi' adlı kitap bunlardandır. Remzi Kitapevi'yle okurlara arz edilen kitaptaki psikolojik betimlemelere hayran kalmamak mümkün değil. Kırmızı Oda gibi senaryosu psikoloji/psikiyatri üzerine kurulu dizilerin popüler olduğu bu devirde; o diziyi kaçırmazken bu kitabı okumamak haksızlık olur. (Tabii ki psikoloji ile psikiyatri arasında ciddi nüansların olduğu unutulmamalıdır.) İşte bu kitabın gizemli dünyası bize her ikisinin de kapılarını aralıyor. kitap 383 sayfa ama muhtemelen onu bitirmeniz çok zamanınızı almayacak. 33. baskısı yapılan kitabın sürükleyici bir anlatımı var ve ilk sayfasından
itibaren hep bir sonraki sayfayı çevirmeniz için sizi zorluyor. Yazarın 'Günahın Üç Rengi: Madalyonun Öteki Yüzü' adlı 286 sayfalık eseri de bu kadar rağbet görmüş durumda. bu kitaptan dinleyeceğiniz hayat hikâyeleri hafızanıza kazınırken, enteresan kişiliklerin birbirinden tuhaf alışkanlıklarıyla ağzınız açık kalacak.
Michael Ende tarafından yazılan 'Momo' adlı eseri de yine bu listeye dâhil etmek mümkündür. çocuk kitabı olmasına rağmen yetişkinleri kendisine çekmeyi başarmasının sırrı nedir derseniz; sanırım bunu okuyarak deneyimlemeniz gerektiği söylenebilir.
Jose Saramago isimli yazara ait olan 'Körlük' adlı kitap da pandemi dönemini yaşamaya devam ederken en çok ilgi gösterdiklerimizden biri oldu. isimsiz bir ülke, isimsiz bir kent; salgınlar, korkular, garip olaylar silsilesi derken bu romanı okurken şaşkınlık duygusunu en üst seviyede yaşayacağınız kesindir. bir felâket bir ülkeyi nasıl çıkmaz bir girdaba sürükleyebilir? sorusunun işlendiği bu kitap, muhakkak Coronavirüs'e daha farklı bir açıdan bakmanızı sağlayacaktır.
Bu arada çoğumuzun adını duyduğu, mâneviyata hitap etme becerisiyle hayrete düşüren Hatice Kübra Tongur'un 'Allah'ım Ben Geldim' kitabı da 2020 yılında okunan en iyi kitap statüsünü hak etmiyor mudur? namaz kılmamak için ileri sürülen bütün bahaneleri kendine has, etkileyici ve insanın tüylerini diken diken edici üslubuyla reddeden yazarın bu kitabı methiyelere gerçekten lâyık değil midir? kitabı okuduktan sonra bu soruya hiç tereddütsüz 'tabii ki de lâyıktır' diye cevap vereceğiniz ve bunu hayatınızda okuduğunuz en güzel kitaplardan biri olarak kabul edeceğiniz şüphesizdir.
yıllara meydan okuyan ve 2020 yılında bile edebiyatın gündeminden düşmeyen Jose Mauro-Şeker Portakalı'nı unutmak mümkün değildir. en çok okunanlar listesindeki yerini koruyan kitabın konusu küçük bir çocuğun şeker portakalı fidanıyla arkadaş olması, ona anlattığı hayalleri, sokak şarkıcısı olduktan sonra başına gelenlerdir. küçük yüreğin büyük dramı sizi elbette hüzünlendirecektir fakat belki gözlerinizden yaşlar gelmesine de engel olamayabilirsiniz.
İlber Ortaylı'nın Bir Ömür Nasıl Yaşanır? kitabında verdiği birbirinden değerli hayat tavsiyelerine kulak vermemek zannediyoruz önemli bir kayıptır. bir ömür nasıl yaşanır'ı okumadan bir ömür nasıl durulur? anlamak zordur.
2020'de okunan en iyi kitap sizin için ne olursa olsun; yapmanız gereken şey bununla iktifâ etmemek, daha iyilerini bulmak için hep okumak, devamlı okumaktır. Okumaktan zarar gelmez fakat okumamak korkunç bir zarardır. 2020'de okuduğunuz ve sizi derinden etkileyen o kitabın yanına yenilerini eklemek, edindiğiniz kazanımları artırmak için 2021'de de okumaya devam etmeniz kendinize yapacağınız çok mühim bir iyiliktir. Çünkü kitap ruhunuzun en önemli ihtiyacıdır.
bu başlıktaki tüm girileri gör

hoş geldiniz, bilginizle fikirler ve eleştiriler getirdiniz.


eski defterler ile zamanda yolculuk açılıyor. dün, bugün, yarın ve sonsuza değin el değmemiş konularda deneyim ve düşüncelerinizi açıkça paylaşabildiğimiz kronolojik bilgilik, hayata dair ne varsa aklınızdakilere 7/24 tercüman olacak etik çerçevede bir topluluğuz.
üyemiz olarak, zaman makinesi eski defterler'e siz de özgürce yazılar yazmak ve yönetimine katılmak ister misiniz? iletişim: sozluk@eskidefterler.com / +908503022238

hemen yazar olun