eskiden bayramlar

eski defterler
Eskiden Bayramlar Nasıldı, Şimdi Nasıl diye mutlaka sık sık dostlarınız ile sohbet ediyorsunuzdur. Özellikle aile büyükleri ile bir araya geldiğinizde, sürekli eski bayramlardan bahsettiklerine şahit olabilirsiniz. Günümüzde manevi değerlere eskisi gibi öne verilmemesi pek çok değerin de unutulmasına neden olmaktadır.

Özellikle gelişen teknoloji ile birlikte, insanların da toplum yapısı ve düzeni değişmektedir. Bu da manevi değerlerin geri planda kalmasına neden olan en önemli nedenlerden biridir. Özellikle ülkemiz için çok önemli olan milli ve dini bayramlarda bu değerlerin korunması gerekmektedir.
Bu sayede akrabalık, komşuluk ve arkadaşlık gibi toplumu bir araya getiren unsurların bağları da kuvvetlenmektedir. Eskiden bayramlar nasıldı şimdi nasıl diye merak ediyorsanız tüm detaylar için yazımıza devam edebilirsiniz.

Eski Bayramlar ve Şimdiki Bayramlar Arasındaki Farklar

Eski bayramlar ve şimdiki bayramlar arasındaki farklar çok dikkat çekici detaylar ile göze çarpmaktadır. Ziyaretler, bayramlıklar, harçlıklar ve pek çok detay günümüzde eskisi kadar önemli değildir.

Yine de sizleri nostaljik bir gezintiye çıkaracak eski bayramların özelliklerine göz atabilirsiniz. Eski bayramlar ve tüm detayları şu şekilde listelenebilir:

• Eski bayramlarda önceden bir bayram telaşı yaşanırdı. Özellikle bayramdan önce birkaç gün ev temizliği yapılır, alışveriş ve hazırlıklar misafirler için hazır hale getirilirdi.
• Bayram tatlısı genelde evde annelerimiz tarafından hazırlanırdı. Ev baklavası eski bayramlar denildiğinde akla ilk gelen detaylardan biridir.
• Büyükleri ziyaret etmek, bayramlarda olmazsa olmazlar arasında yer alırdı. Küçükler her zaman büyükleri ziyaret ederler, el öperler ve bayramlaşırlardı.
• Bizim kültürümüzde bayram demek, kırgınlıkların bitmesi ve küslerin barışması anlamına gelirdi. Özellikle pek çok kişinin bayram dolayısı ile barışması sağlanırdı.
• Bayramlık ise, gözleri dolduran eski bayramların en önemli özelliklerinden biridir. Küçüklere bayramlıklar alınırdı. Küçükler ise, bayramlıklarını giymek için sabahın olmasını heyecanla beklerlerdir.
• Mendil ve harçlık da yine eski bayramların en önemli özelliklerinden biridir. Küçükler büyüklere ziyarete gittiğinde el öperler ve mendil içinde bayram harçlıklarını alırlardı.
• Aile yemekleri, geniş sofralar ve komşular ile geçirilen uzun akşamlar ve sohbetler de yine bayramların en güzel aktivitelerinden biridir. Uzun süredir birbirini görmeyen pek çok kişi eski bayramlarda bir araya gelerek hasret giderirlerdi.

Eskiden Bayramlar Nasıl Olurdu?

Eskiden bayramlar nasıl olurdu ve günümüzde değişen tüm yönleri merak konusudur. Eski bayramlar ile günümüzde kutlanan bayramlar arasındaki en önemli fark kesinlikle büyükleri ziyaret etmek olabilir.

Artık akıllı telefonların kullanılmaya başlanması ile birlikte, insanlar ziyarete gitmekten geri durmaktadır. Görüntülü konuşmak, bayramlaşmak için yeterli hale gelmiştir.
Bayram tatilinde pek çok kişi tatile gitmeyi tercih etmektedir. Ekonomik şartlar ve günlük ve iş yaşantısının koşuşturması gibi nedenlerden dolayı aile büyükleri, komşu ve akraba ziyaretleri pek tercih edilmemektedir.

Aile Büyükleri Eskiden Dini Bayramları Nasıl Kutlardı?

Aile büyükleri eskiden dini bayramları nasıl kutlardı ve nelere dikkat ederlerdi soruları ile sıkça karşılaşmış olabilirsiniz. Aile büyükleri eski bayramlara çok özen gösterirdir. Bayram hazırlıkları en az bir hafta öncesinden başlardı.

Mahalle esnafından alınan bayram şekerleri, kolonyalar, hazırlanan mendiller ve bayram harçlıkları ziyarete gelecekler için önceden hazır edilirdi. Eskiden bayramlar nasıldı denildiğinde nostaljik pek çok görüntü gözünüzün önüne gelebilir. Ancak günümüzde de özellikle mahalle hayatını sürdüren yerlerde, eski bayramların kutlanmaya devam edildiği bilinmektedir.
Geleneklerin korunması ve sürdürülmesi için eski bayram ruhunu yakalamak gerekmektedir. Büyüklerin ziyaret edilmesi, küçüklere harçlık verilmesi, aile yemekleri ve keyifli sohbetler eski bayramların unutulmaz anlarındandır.

hoş geldiniz, bilginizle fikirler ve eleştiriler getirdiniz.


eski defterler ile zamanda yolculuk açılıyor. dün, bugün, yarın ve sonsuza değin el değmemiş konularda deneyim ve düşüncelerinizi açıkça paylaşabildiğimiz kronolojik bilgilik, hayata dair ne varsa aklınızdakilere 7/24 tercüman olacak etik çerçevede bir topluluğuz.
üyemiz olarak, zaman makinesi eski defterler'e siz de özgürce yazılar yazmak ve yönetimine katılmak ister misiniz? iletişim: sozluk@eskidefterler.com / +908503022238

hemen yazar olun