kanser

eski defterler
Kanser Hayatın Sonu Mu, kanser önlenebilir mi, kanser tedavisi ile ilgili merak edilen birçok sorunun yanıtını sizler için cevapladık. Kanser, belirli organlarda veya dokuda bulunan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla meydana gelen ve kötü huylu olarak tanımlanan tümör veya urlara denilmektedir. Kanserin erken teşhisi hastanın hayatının kurtulabilmesi için oldukça önem taşımaktadır.
Kanser teşhisi için düzenli aralıklarla doktora gitmek ve gerekli testleri yaptırmak oldukça önemlidir. Biyopsi, laboratuvar testleri, radyolojik incelemeler sayesinde kişilerin kanserli hücre taşıyıp taşımadığı belirlenebilmektedir. Çoğu kanser türü ölümcül olmasına rağmen erken teşhis, beslenme ve düzenli spor sayesinde atlatılabilmektedir. Kanserden korunma veya önleme yolları için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Kanser Önlenebilir Mi?
Kanser hastalığı, her ölümcül hastalık gibi insanları en çok korkutan hastalıklardan biridir. Fakat çoğu kişi internette bilgi sahibi olmayan kişiler tarafından yazılan bilgilere inandığı için gereksiz bir şekilde korku yaşamaktadır. Kanser hakkında ve hastalığınızla ilgili detaylı bilgi alabilmek için mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmamak gerekir.
Birçok kanser türünün önlenebilmesi için sağlıklı yaşam, düzenli beslenme ve spor, stresten uzak durmak, alkol ve sigara alışkanlıklarından uzak durmak gibi pek çok alışkanlık oldukça önemlidir. Sıklıkla görülen kanser türlerinin en başında gelen meme kanseri, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanseri erken teşhis ve sağlıklı alışkanlıklar sayesinde önlenebiliyor.
Uzmanlar kanserden korunmada sağlıklı yaşama ve düzenli egzersize oldukça dikkat çekiyor. Düzenli spor alışkanlığının kanserden koruyucu etkisinin yanı sıra kanser tedavisi gören kişilerde tedavinin yan etkisinin azalttığını da ifade etmektedirler. Özellikle kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi işlemler sonrasında hasta kişilerin düzenli olarak spor yapması iyileşme sürecine olumlu etki sağlamaktadır. Bunun yanı sıra meme, kalın bağırsak ve pankreas kanserinin önlenebilmesinde hareketli yaşamın önemine de dikkat çekilmektedir.
Kadınlarda meme kanserini önleyebilmek ve etkilerini azaltabilmek için haftada 4 saatlik bir yürüyüşün oldukça önemli olduğu ifade edilmektedir. Yapılan araştırmalarda 4 yıl boyunda her hafta 4 saat yürüyüş yapan kadınlarda, aynı süre içinde daha az egzersiz yapan kadınlara göre hastalık riskinin % 10 azaldığı görülmüştür. 5-9 yıl boyunca her hafta 12 saat egzersiz yapan kadınlarda, bu süre içinde egzersizi azaltan grupların kanser riski, azaltmayanlara oranla ciddi bir artış gösterdiği de bilinmektedir.
Kanser Riskini Azaltmada Beslenme Düzeninin Önemli Rolü
Tüm dünyada en çok görülen kanser türleri arasında kolon kanseri gelmektedir. Kolon kanseri hem kadınlarda hem de erkeklerde en çok görülen kanser türlerinden biridir. Kolon kanseri riskini azaltmak için beslenme düzeni oldukça önemlidir. Özellikle aşırı kırmızı et, işlenmiş gıda, çiğ ve tütsülenmiş gıda tüketimleri kolon kanseri riskini tetiklemektedir. Bu sebeple kolon kanseri ile mücadele eden ya da kolon kanseri riski taşıyan kişilerin bu tarz beslenme şeklinden kaçınması gerekir. Kırmızı et veya işlenmiş gıdaların aksine daha çok sebze, meyve ve tahıllı gıdaların tüketilmesi önerilir. Bunun yanı sıra aşırı süt ve süt ürünlerinden de kaçınmaları tavsiye edilmektedir.
Sağlıklı beslenmenin yanı sıra kilo kontrolü de kanser riskini azaltmada oldukça önemlidir. Aşırı kilolu ve obez kişilerin kansere yakalanma riski diğer kişilere göre daha fazla olduğu yapılan araştırmalarda belirtilmiştir. Obezite ve rahim kanseri arasında oldukça güçlü bir ilişki olduğu bilinmektedir. Aşırı kilolu veya obez kadınlarda bu hastalığın gelişme riski, 2-3,5 kat daha fazladır.
Kanser hayatın sonu değildir. Erken teşhis ve düzenli beslenme ve spor ile kanser riskinin azaltılmasına ve önlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
bu başlıktaki tüm girileri gör

hoş geldiniz, bilginizle fikirler ve eleştiriler getirdiniz.


eski defterler ile zamanda yolculuk açılıyor. dün, bugün, yarın ve sonsuza değin el değmemiş konularda deneyim ve düşüncelerinizi açıkça paylaşabildiğimiz kronolojik bilgilik, hayata dair ne varsa aklınızdakilere 7/24 tercüman olacak etik çerçevede bir topluluğuz.
üyemiz olarak, zaman makinesi eski defterler'e siz de özgürce yazılar yazmak ve yönetimine katılmak ister misiniz? iletişim: sozluk@eskidefterler.com / +908503022238

hemen yazar olun