hayatını sorgula

senasizm
geçmişe dönüp baktığımızda yapılan hataları, pişmanlıkları sorguladıkça ders almaya başlıyorsun hayatta. bu sorgulama esnasında şimdiki aklım olsa diyoruz ama şunu unutuyoruz ki o zamanlarda o akıllarla yaptıklarımızın neticesinde şimdiki aklımıza sahibiz.
eski defterler
Her insan hayatının belli bir noktasında hayatını sorgulamaktadır. Peki sen hayatını sorgular mısın? Neden hayatını sorgularsın? Aşk, para, mutluluk, sağlık, kariyer… İnsanlar farklı konularda hayatlarını sorgulamaktadır.
Ünlü filozof Sokrates'inde dediği gibi: “Sorgulanmamış hayat, yaşanmaya değmez.” Hayatımızın anlamını kavrayabilmek, belirleyebilmek için çoğu zaman hayatımızı sorgulamamız bizi daha iyi noktalara götürebilir. Yaşamımızda beğenmediğimiz, yanlış yaptığımızı düşündüğümüz veya daha iyi bir şekilde görmek istediğimiz konuları durup düşünmek bize iyi gelebilir. Bunun için zaman zaman kafamızı dinleyerek hayatımızı sorgulamamız gerekir.
Hayatımızı Neden Sorgularız?
Düşünmek, şüphe etmek veya sorgulamak insan olmayı en anlamlı kılan eylemlerden biridir. İnsan düşünen bir varlık olduğu için hayatındaki en basit ve küçük şeyleri bile sorgulayabilmektedir. Sorgulamak çoğu zaman iyi olsa da bazen kötü olaylara da sebep olabiliyor. Peki hayatımızı neden sorgularız?
Kariyerimizde daha iyi bir noktaya gelebilmek için kendimize hedefler çizmeye başlarız. Kariyerimde bir değişiklik düşünmeli miyim? Şu anki yaptığım işten memnun muyum? Bu tarz sorularla kariyerimizi yönlendirebiliriz. Yaptığımız işten gerçekten mutlu olup olmadığımızı anlayabilmek için kendimizi ve hayatımızı sorgulamamız gerekir. Hayatımızı sorgularken kendi kendimize sorduğumuz sorulara dürüst bir şekilde yanıt vermek oldukça önemlidir. Duygularınızı ve düşüncelerinizi dinlemek sizlere olumlu etki sağlayabilir.
İnsanın kendini ve hayatını sorgulaması hayallerini gerçekleştirmeye bir adım daha atmasına yardımcı olabilir. Hayatımızı sorgularken doğru soruları sorduğumuza da emin olmamız gerekir. Beni tanımlayan şeyler neler? Tutkularım neler? Ben kimim ve ne istiyorum? Neyi yapmaya ya da söylemeye cesaret edemiyorum? Öncelikle kendinizi dinlemeyi, kendinizi tanımayı ve güven kazanmayı öğrenmemiz gerekir. Daha sonra ise kim olduğunuzun ana hatlarını başarıyla tanımladığınızda, başkalarını dinlemek ve hatalarınızı tanımak daha kolay olacaktır.
Kendinizi Nasıl Sorguladığınız Önemli
Hayatınızı sorgulamak size avantaj sağlasa da kendinizi nasıl sorguladığınız bu noktada oldukça önemlidir. Kendinize zarar vermeden hayatınızı sorgulamak gerekir. Kendinizi zarar vermeden sorgulayabilmek için yanlış yapmanın insani normal bir davranış olduğunu hatırlamalısınız. Kariyer sürecinizde yanlış adımlar atmış olabilirsiniz veya arkadaşlarınızla tartışırken yanlış bir davranışta bulunmuş olabilirsiniz. Kendinizi sorgulama sürecinde kendinizi suçlamaktan kaçınmanız oldukça önemlidir. Mükemmel olmadığınızı ve hata yapabilir olabileceğinizi kabullenerek kendinizi sorgulamaya başlamak doğru olacaktır.
Kendimizi sorgularken yaşadığımız en büyük zorluklardan biri de kendimizi hata yapmadığımıza ikna etmeye çalışmaktır. Aynı şekilde hata yaptığımızı kabul etmekte de zorlanmaktayız. Özellikle özgüveni düşük olan kişilerin, egolarını korumak amacıyla hatalarını kabul etmekte zorluk yaşadığı bilinmektedir. Soru sormak, kendimizi ve aldığımız kararları anlamamıza yardımcı olacaktır.
Çevremizle mutlu bir yaşam sürmek, daha sağlıklı olmak, toksik bir insan olup olmadığımızı ya da toksik bir ilişki içerisinde olup olmadığımız anlayabilmek için de kendimizi ve hayatımızı sorgulamamız oldukça önemlidir. Kendimizi sorgulamak insan ilişkilerimizin güçlenmesine de yardımcı olur. Sağlıklı ilişkiler kurabilmek için çevremizle ilişkilerimizi sorgulamamız gerekebilir.
Ünlü psikolog Leyla Navaro'nun da dediği gibi: “Sorgulamak, bazı gerçekleri görmek, değiştirmek, rahatından vazgeçmek, kişisel ve toplumsal eksikleriyle, hatalarıyla yüzleşmek demektir.” Bazı gerçekleri görebilmek için kendimizi objektif bir şekilde sorgulamamız gerekebilir. Bunun yanı sıra hatalarımızla yüzleşebilmek ve çevremizdeki insanlarla sağlıklı, mutlu bir yaşam sürebilmek için de hayatımızı sorgulamak oldukça önemlidir. Kariyer ilgili planlarımızda da hayatımızı sorgulamak olumlu etki sağlayabilir. Ne olmak istediğimize, gerçekten ne yapmak istediğimize, yaptığımız işten memnun olup olmadığımıza hayatımızı sorgulayarak karar verebiliriz.
Hayatımızı sorgulamak bize pek çok yönden avantaj sağlayabilir. Olumlu bir şekilde avantaj sağlayabilmesi için kendimizi sorgularken kendimizi suçlamaktan kaçınmamız gerektiğini unutmamak gerekir.
ankakusu
bende hayatımı sorguladım ve sonunda 17 senelik evliliğimi bitirdim. şimdi yeni bir hayata başladım eskisinden daha zor belki ama daha keyifli bir hayat. yani evet insan bazen oturup hayatını bir gözden geçirrip muhasebesini yapmalı

hoş geldiniz, bilginizle fikirler ve eleştiriler getirdiniz.


eski defterler ile zamanda yolculuk açılıyor. dün, bugün, yarın ve sonsuza değin el değmemiş konularda deneyim ve düşüncelerinizi açıkça paylaşabildiğimiz kronolojik bilgilik, hayata dair ne varsa aklınızdakilere 7/24 tercüman olacak etik çerçevede bir topluluğuz.
üyemiz olarak, zaman makinesi eski defterler'e siz de özgürce yazılar yazmak ve yönetimine katılmak ister misiniz? iletişim: sozluk@eskidefterler.com / +908503022238

hemen yazar olun