İnsanoğlu Neden Hep Eskiyi Merak Eder sorusu pek çok kişinin aklına gelen soru tiplerinden biri olarak göze çarpmaktadır. Çok eski dönemlerde yaşanılmış olan olayların geleceği aydınlatması ve eskiden yapılmış olan hataların tekrardan yinelenmemesi için geçmiş önemli olayların merak edilmesi araştırılması gerekmektedir.
Bu durum sadece tarihi bir olay üzerinde sınırlandırılmaması gerekmektedir. Bir kişi yeni tanıştığı bir kişinin eski yaşamını merak etmesi neticesinde eski zamanından izler bularak yada fark ederek onu daha iyi tanımasına yardımcı olmaktadır. Bu konudan yola çıkarak eskiden yapılmış bir icadın yada tecrübe kazandırmış bir olayın derinlerine inildiğinde gelecek zamanları daha iyi yönettiği gözlemlenmektedir.
Bu nedenle insanoğlu neden hep eskiyi merak eder sorusuna cevap olarak hem daha iyi bir tecrübe kazanmak hemde eski dönemlerde yaşanmış olayları bilerek geçmiş tarihi hakkında bilgi sahibi olmak insan doğasında ayrı bir yere sahiptir.
Konuya daha farklı bir açıdan bakılacak olursa, eskiden yaşanılmış olayların yada diğer farklı olguların öğrenilmesi bazı kişilerde nostaljik bir akım oluşturduğundan daha bir önem kazanmaktadır. Eskinin bu denli merak edilmesi aslında eski yaşama duyulan gizli bir özlemdir denilebilmektedir.
Eski zamanları merak ederek neden veya nasıl sorularını sormak oldukça normal bir durumdur. Eskiden yaşamış olan ve şuanda belli bir yaşa gelmiş insanların diline pelesenk olmuş “ eskinin tadı çok başkaydı”, “bizim zamanımızda böyle miydi” gibi cümlelerde geçmişe nostaljik bir geçiş yapıldığı alenen görülmektedir.
Keşif ve coşku ile harmanlanmış özlemin hissettirdikleri tamamıyla nostaljiden geçmiş olduğunu gözlemlemek mümkündür.
Nostaljinin çok değerli bir kuram olduğunu bilmek ve eski zamanlara duyulan merak ve özlemi zaman zaman dışa vurmak normal bir davranış biçimi olarak kişilerin karşılarına çıkmaktadır.
Eski zamanları diline dolamış nine ve dedelerin dizinin dibinde hep dinleyici olan yeni neslin merakı, eski zamanlara duyulan hayranlıktandır. Merak duygusu keşfetmeyi tetiklemektedir. Keşfetme duygusu ise bilinçli olmayı ve sosyal hayatta daha dolu dolu bir insan olmaya fırsat sunmaktadır.
Geçmişe Özlem Duyma Hastalığı
Geçmişe özlem duyma hastalığı gerçekten bir hastalık mı yoksa sadece anlık bir duygu geçişimi olduğunu söylemek için kişinin hangi durumlarda ve ne sıklıkta bu hali yaşadığını kendisine sorgulaması gerekmektedir.
Sürekli olarak bitmeyen bir özlem söz konusu ise konu ciddi boyutlara ulaşmış ve iş psikolojik anlamda yıpranmaya kadar ilerlemiştir. Hal böyle iken uzman bir görüş oldukça önemli bir yere sahiptir.
Eskiye karşı merak ve özlemin zaman içerisinde ağır sonuçlar doğurduğu kısmen doğru olmaktadır. Fakat eski zamanlar yad etmenin ve merak etmenin ayrı bir hazzı bulunmaktadır. İnsanda sürekli var olan ve yenilenen öğrenme süreci nostaljik değerlerde içermektedir.
Gündelik hayatta var olan işleyişin dışına çıkarak eski zamanlarla ilgili araştırma yapmak bilinçli olmayı pekiştirmektedir.
Burada bir ayrıntı olan sürekli geçmişe özlem duymak olgusu bazı durumlarda hastalık olarak insanın üzerine yapışmaktadır. Depresyon başta olmak üzere pek çok psikolojik rahatsızlığı beraberinde getiren eskilerin rüzgarı modernizm ile birlikte ayrı bir boyut kazandığını belirtmek konuya daha iyi bir açıklık getirmektedir.
Modernizm eskilerin rüzgarına çok takılan kişilerin zamanla psikolojik sorunlarla boğuşabileceğinden bahsetse de özellikle belli zamanlarda eskilere dalıp gitmek ve hatta merak etmek hayata varoluşsal bir anlam kazandırmaktadır.
Ruh halini yenileyen ve güçlendiren nostalji rüzgarı hayat telaşesinde bir nefesli güzel bir pencere açmaktadır. Konuya ilişkin tatil yerlerinde mistik ve nostaljik yerlerin daha fazla rağbet görmesi konu ile ilgili ilişkilendirilebilmektedir.
hoş geldiniz, bilginizle fikirler ve eleştiriler getirdiniz.
eski defterler ile zamanda yolculuk açılıyor. dün, bugün, yarın ve sonsuza değin el değmemiş konularda deneyim ve düşüncelerinizi açıkça paylaşabildiğimiz kronolojik bilgilik, hayata dair ne varsa aklınızdakilere 7/24 tercüman olacak etik çerçevede bir topluluğuz.
üyemiz olarak, zaman makinesi eski defterler'e siz de özgürce yazılar yazmak ve yönetimine katılmak ister misiniz? iletişim: sozluk@eskidefterler.com / +908503022238