küçük bir bilgi paylaşmak isterim bende.
sadece yüksek öğretim değil orta öğretimden sonrası zorunlu değil dolayısıyla aşağı yukarı 13 -14 yaşından sonra okumak zorunda değilsiniz kanunen. ve yine dolayısyla devlet sizden veya okumanızdan mesul değil. nisan 2012 tarihli resmi gazetede yayımlanmış. okumak isteyenler için...
zorunlu eğitim ilk 4 sene 6 yaşında başlıyor. 10 yaşına gelip ikinci 4 sene olan orta öğretime geçince zorunlu olarak görülüyor ama devam etmeniz veya ard arda 4 sene okumanız beklenmiyor. lise ve sonrasını da allah nasıl yazdıysa artık. hiç bir şey zorunlu değil.
böyle ortamda elbette devletin okumanız yönünde hiç bir şeyinizden mesul değil. ancak aslında mesul olmalı bence.
Çalışan , üreten , gelişen ve tüm dünyada söz sahibi bir millet ve ülke olmak istiyorsak , tüm alanlardan önce milli eğitime destek ve önem vermeliyiz. devlet her türlü kolaylığı sağlamalı, okumak ve gelişmek ,isteyen her çocuğun ihtiyaçları doğrultusunda yardımda bulunmalıdır.
dünyanın en gelişmiş eğitim sistemlerine sahip kuzey avrupa ülkeleri sessiz sedasız dünyanın geleceğine bu şekilde yön vermektedirler.
isveç mesela ; herkesin kullanmak istediği volvo, herkesin cebine giren nokia, dünyanın kullandığı internetin veri iletim ve yazılımları ve aklıma gelmeyen bir sürü teknolojik gelişme bu ülkenin çocuklarının eseridir. çünkü devlet eğitimin toplumun kalkınmasındaki en büyük etmen olduğunun farkındadır. bunuda şu sözleriyle özetlerler.
İsveç Eğitim Sisteminin genel amaçları cinsiyet, dil, din, ırk ayrımı yapılmaksızın çocukların eşit koşullarda eğitim
almasını, özel ihtiyaçlarının karşılanmasını, sosyalleşerek topluma uyum sağlayan, sorumluluk sahibi, demokratik
değerleri koruyan bireyler olmasını sağlamaktır (Ministry of Education and Research [MOER], 2018).
okumak isteyenler için kapsamlı bir makale...
hatta hatta isveç'de çocukları dövmek kanunen yasaktır, siz burada 15 yaşındaki kız çocuklarını evlendirip evini çekip çeviren çocuklarına bakan kocasının ailesine hizmet eden bir kadın olmasını bekliyorsunuz.
mutlaka pandeminin etkiside var ancak siz bütün zorlukları atlatıp yüksek öğretime gelmiş bir gence destek olmalısınız.
son dönemde gençler okumak için gittikleri şehirlerde barınma ihtiyaçlarının yeterli karşılanamadığını söyleyerek yardım istiyorlar. seslerine neden kulak verilmeyip "yeni gezici bunlar" diyerek yaftalanıyor.
Üniversitelilerin 'barınma' sorunu! Evler ateş pahası yurtlarda yer yok!
Yurt sorunu bu yıl neden bu kadar arttı?
barınma sıkıntısı olduğu kadar gıda sıkıntısıda var elbette. bizler bile bugün market harcamalarının ne kadar çok tuttuğundan yakınırken, evinden uzakta kalan gençlerin babalarının yolladığı harçlıklarla ayı çıkartmalarının ne kadar güç olduğu tahmin edilebilir.
yüksek öğrenim
Yüksek öğretim zorunlu eğitim kapsamında olmadığından aslında devlet mesul değil. Buna rağmen ülkemizde universite öğrencilerine destek az da olmuyor. Bizim devlet yurtlarında kalma ve yeme içme fiyatları oldukça makul. Bu güzel bir şey arkadaşlar. Eskidendi o mağduriyetler. Şimdi eğer üniversite eğitimi alan bir öğrenciyseniz bunu çok iyi bilirsiniz zaten.
hoş geldiniz, bilginizle fikirler ve eleştiriler getirdiniz.
eski defterler ile zamanda yolculuk açılıyor. dün, bugün, yarın ve sonsuza değin el değmemiş konularda deneyim ve düşüncelerinizi açıkça paylaşabildiğimiz kronolojik bilgilik, hayata dair ne varsa aklınızdakilere 7/24 tercüman olacak etik çerçevede bir topluluğuz.
üyemiz olarak, zaman makinesi eski defterler'e siz de özgürce yazılar yazmak ve yönetimine katılmak ister misiniz? iletişim: sozluk@eskidefterler.com / +908503022238