uyku sorunu

birsinema
Çok sıkıntı.Yasamayan mümkün değil anlayamaz. Mesela ailemden biri gece hastalandı diyelim yani mümkün değil uyanırım diyemem. Rüyamdan bile cikamiyorum ya☺️ Ama aşılabilir bir durum bir yandan da sorumluluk arttıkça durum değişiyor.

senasizm
geceleri uyumak için güç bela sağa dön sola dön sabaha karşı uyuyorum işin en kötü tarafı uyumakta bu kadar zorlanırken uyanırken neden zorlandığımı asla anlayamıyorum. topu tepemde patlatsalar yine uyanamıyorum. kronik bir sorun mu cidden bilmiyorum. ama psikolojik bir durumu olduğuna inanmak istemesem de vardır diye düşünüyorum.
farmasiyen
kolay kolay uyanamamak, birçok kişinin sahip olmak isteyip de olamadığı bir fırsat. yastığa yarım metre ala uykuya dalmak, kış uykusuna yatmış gibi uyumak herkese nasip olmaz.
"bazılarının uykusu bir tüy gibi hafif, bazılarınınki balyoz gibi ağırdır.
bazıları ayakta uyur, gerçekleri görmez sağırdır."
(farmasiyen atasözü)
evet, bu küçük şiirimsi şeyden sonra; objektif, bilimsel bilgilere geri dönüyorum:
- uyku sorunu nedir?
bazılarına koyunları saydıran, 'yine mi gece oldu, ben sabaha kadar ne yapacağım şimdi ya! Dön babam dön!' diye hayıflandıran; bazılarının da gününü yatakta geçirmesine yol açan bir sağlık problemi. (ilk gruptakilerin yaşadığı şey yani uyuyamamak insomnia adını alırken, ikinci gruptakilerin muzdarip olduğu 'gereğinden çok uyumak' durumuna 'hipersomnia' denir.)
- uyku sorunu neden olur?
bu soruya herkesin vereceği yanıt farklıdır: kimileri; 'lanet olası aşk acısı yüzünden', kimisi de 'ulan hep şu sınavların suçu' der. Gelecek kaygısı, 'ilaç'c adı verilen farmakolojik ürün çeşitleri, mideyi tıka basa doldurup çıfıt çarşısına çevirmek, burnundan düzgün nefes alamamak ve daha bir sürü şey uyku sorununa sebebiyet verebilir.
- uyku sorunu nasıl geçer?
bunun doğal ve tıbbi pek çok cevabı olsa da en önemli şartı şudur: kendinizi hiçbir zaman, asla, kat'iyyen; 'uyuyamayacağım!' diye şartlandırmayacaksınız. 'ya uyuyamazsam? yine sabahı zor edersem? yine geldi kâbus geceler!' diye düşünmeyeceksiniz. kafanızı başka şeylerle meşgul edeceksiniz.
bunun dışında; kedi otu, melatonin, atarax, antidepresan, uyku ilaçları vb. herkeste farklı etkiler meydana getirebilecek alternatif çözümler. bir uzmana danışmayı ihmâl etmemeli.
biriyilikhayali
Uyumak istediğiniz saatten en az 1 saat önce:

zihnen ve bedenen yorucu işleri sonlandırmak;

sıvı tüketimini sonlandırmak (böbrekler yoğun çalışmaya devam ettiği sürece, henüz tuvalete gitme ihtiyacı oluşmadığı anlarda bile, uykuya dalmayı engelliyor);

telefon, tv gibi ışıklı cihazlardan uzak durup, parlak ışıkları kapatıp loş ışıkları açmak;

sokak lambası odayı çokça aydınlatıyorsa ışık geçirmeyen kalın perdeler kullanmak veya göz bandı kullanmak;

huzur verici kitaplar okumak;

rahatlatıcı ve doğal bir oda kokusu kullanmak;

günün sonunda ailece (anne, baba, eş, çocuk vs.) uyumadan önce: mangala, isim-şehir vb oynamak veya sadece "rahatlatıcı bir bitki çayı eşliğinde" sohbet etmek gibi zihin boşaltıcı hoş etkinlikler yapmak;

kısaca: günün sonunu giderek hafifleyen işlere ve rahatlatıcı etkinliklere ayırmak; ve kilit nokta: gözlerinizi parlak ışıktan uzak tutun (ciddi uyku kaçırıcı)

Son olarak bozulmuş uyku düzeni nasıl geri gelir:

Her gün 30 dk kadar erken uyanmaya çalışın. İstediğiniz zamanda uyanmaya başladığınızda bunu asla bozmayın. Tatil diye tek bir gün bile geç kalkarsanız, ertesi günden başlayarak tekrar aynı sorunlarla boğuşmak zorunda kalabilirsiniz. (Belki 1 saatlik bir geç uyanma normal karşılanabilir)

Herkese iyi uykular diliyorum :)









acikelli
Malesef çok ciddi bir sorun. Ben sabah 9 dan önce imkansız açılamıyorum. Yani kafamda davul çalsalar mümkün değil. Bir süredir çalışmayıncada bu durum daha aliskanlik haline geldi bende.
blue raven
pandemi yasakları ile evde kalmaya başlayan insanların genel sorunu maalesef. gece ve gündüz uyku düzeninin yer değiştirmesi. gündüz uyku veya şekerleme yapmayarak ve gece de belirli bir saatte yatağa giderek bir nebze de olsa çözülebilecek bir durum
zalavkovta
Evde olunca insan ister istemez günün belli bir saatinde uyumak zorunda kalıyor. Çünkü ister istemez insan kendinden geçiyor. Özellikle hayatın yorduğu insanlarda bu tür kendinden geçme durumları var.Pandemi yasakları hemen hemen insanla ilgili her alışkanlığa çelme taktı. Ve değiştirdi. Uyku sorunu da bunlardan biridir.
evham
Uyku sorunu cogu insanin yasadigi bi sorun cogu zaman nefes alamadigimiz zaman kimizaman hastalandigimiz zaman kimi zamanda sıkintilardan dolayi uyku sorunu yasiyoruz benim en buyuk uyku sorunum cogu xaman stresten dolayi ders kaygisindan sinav kaygisindan dolayi oluyor.

hoş geldiniz, bilginizle fikirler ve eleştiriler getirdiniz.


eski defterler ile zamanda yolculuk açılıyor. dün, bugün, yarın ve sonsuza değin el değmemiş konularda deneyim ve düşüncelerinizi açıkça paylaşabildiğimiz kronolojik bilgilik, hayata dair ne varsa aklınızdakilere 7/24 tercüman olacak etik çerçevede bir topluluğuz.
üyemiz olarak, zaman makinesi eski defterler'e siz de özgürce yazılar yazmak ve yönetimine katılmak ister misiniz? iletişim: sozluk@eskidefterler.com / +908503022238

hemen yazar olun